Wat is kalfsvlees?

Kalfsvlees

De meeste vleeseters zullen met alle lof over kalfsvlees praten. Maar toch zul je het op veel plekken nóg niet tegenkomen. Maar wat is kalfsvlees eigenlijk; wat houdt het in en waar kan je kalfsvlees kopen? De Europese Unie heeft jarenlang gediscussieerd wat kalfsvlees is en vanaf wanneer het kalfsvlees genoemd mag worden. In 2008 is het besluit eindelijk daar; het vlees van dieren onder 12 maanden kan ‘kalfsvlees’ genoemd worden.

Kalfsvlees is dus vlees afkomstig van stier- of koekalveren die nog géén jaar zijn. Na 10 tot 12 maanden gaat het dier het vervolgtraject in; het zijn dan inmiddels al gezonde grote dieren. Een volwassen kalf is qua formaat niet zo verschillend als de ouderlijke dieren. Maar doordat de kalveren jonger zijn dan de runderen, bevat het kalfsvlees veel minder bindweefsel. Het gebrek aan bindweefsel zorgt ervoor dat het vlees een erg fijne en malse structuur heeft. Bij sommige vleessoorten is het vlees zó botermals dat het vlees op je tong smelt. Door deze smaakeigenschappen wordt kalfsvlees vaak als een exclusief kwaliteitsproduct gezien. Het wordt daarom ook vaak in restaurants geserveerd. 

Waar komt kalfsvlees vandaan?

Een stier- of koekalf is een bijproduct van de melkindustrie. Zo geeft een koe pas melk wanneer zij een kalf heeft gekregen. Zonder kalf is er dus geen melk. De melkboer houdt enkele koekalveren om zijn boerderij voort te zetten. Maar alle koekalveren of stierkalveren kan de boer niet houden, aangezien de veestapel dan té groot wordt. Bijna alle stierkalveren en een groot deel van alle koekalveren zijn om die reden een bijproduct van de melkindustrie. 

Gelukkig heeft een innovatief Nederlands bedrijf een unieke oplossing gecreëerd. Net na de tweede wereld oorlog ging het bedrijf aan de slag om bijproducten uit de melksector te combineren. Wei is een bijproduct dat ontstaan bij de bereiding van kaas. Het kalf kennen we inmiddels. Beide producten werden voorheen niet optimaal benut. Denkavit (het Nederlands bedrijf) bracht hier verandering in door beide producten te combineren. Het kalf kon de wei drinken, waardoor er een nieuwe markt ontstond. 

Inmiddels is het kalf een uitermate belangrijk onderdeel binnen de Nederlandse veesector. De Nederlandse kalversector heeft in de jaren het dierwelzijn van het kalf weten te optimaliseren. Zo kan de Nederlandse kalversector zich met trots koploper noemen in het dierwelzijn van kalveren. 

Rosé kalfsvlees & blank kalfsvlees

Bij kalfsvlees kan er onderscheid gemaakt worden tussen twee verschillende soorten kalfsvlees. Zo bestaat er blank kalfsvlees en rosé kalfsvlees. Het blanke kalfsvlees wordt voornamelijk geëxporteerd naar de zuiderlijke landen zoals Italië en Frankrijk. Rosé kalfsvlees wordt voornamelijk in Nederland gegeten. 

Het verschil tussen blank- en rosé kalfsvlees komt door de voedingswijze van het kalf. Een rosé kalf krijgt voornamelijk ruwvoer en krachtvoer. Het ruwvoer bestaat grotendeels uit mais en stro, maar wordt ook gecombineerd met verschillende bijproducten. Door de voeding van het kalf stijgt het hemoglobinegehalte in het vlees, waardoor het rosé vlees de iconische rosé-achtige kleur krijgt. Het rantsoen van de rosé kalveren zorgt er overigens voor dat het erg sterke en gezonde dieren worden.

Is kalfsvlees gezond?

De vraag ‘is kalfsvlees gezond‘ heb ik meerdere keren – met plezier – mogen beantwoorden. Kalfsvlees behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Zo beschikt kalfsvlees, naast de smakelijke eigenschappen, over diverse gezonde eigenschappen. Kalfsvlees is een uitstekende bron van vitamines, mineralen en eiwitten. Het zeer eiwitrijk vlees bevat ijzer, omegavetzuren en verschillende vitaminen, zoals B-vitamines. Deze vitaminen en mineralen zijn onmisbaar voor een gezonde levensstijl. De consumptie van het kalfsvlees bevordert de algemene gezondheid doordat talloze voedingsstoffen worden opgenomen. Bovendien is kalfsvlees lichter verteerbaar dan rundvlees.

Eiwitrijk vlees én mager

Hoewel kalfsvlees veel gezonde mineralen, natuurlijke vetten en vitamines bevat, is kalfsvlees zeer mager. Kalfsvlees kan daarom ook met trotst ‘één van de meest magere vleessoorten’ genoemd worden. Het vetgehalte van kalfsvlees is lager dan 2 gram per 100 gram vlees. Het vetgehalte is iets hoger dan kippenvlees. Natuurlijk verschilt het vetgehalte per vleessoort. Maar over het algemeen kan kalfsvlees als zeer mager vlees geclassificeerd worden. Doordat kalfsvlees zó mager is, past het uitstekend in nagenoeg élk dieet.

Kalfsvlees bakken

Doordat het vlees minder bindweefsel bevat, staat élk kalfsvlees gerecht eerder op tafel dan rundvlees. Kalfsvlees kun je bakken, stoven, sudderen en braden. Nagenoeg alles is mogelijk met kalfsvlees. Wil je weten hoe je kalfsvlees kunt bereiden? Werp dan een blik op onze kalfsvlees recepten pagina. De pagina bevat diverse kalfsvlees recepten waar je alles kunt lezen hoe je kalfsvlees kunt bereiden.

Waar koop je kalfsvlees?

Kalfsvlees is op niet veel plekken verkrijgbaar. Doordat het als een exclusief product aangeboden wordt, is de kalfsvlees prijs vaak erg duur. Kalfsvlees is natuurlijk speciaal, en dat moet het ook zeker blijven, maar elke week één heerlijk stuk kalfsvlees moet kunnen, toch? Je kunt daarom op dit online verkoopkanaal botermals en puur kalfsvlees kopen voor een zeer toegankelijke prijs. Meer weten over de kalfsvlees prijs? Het puur en eerlijk vlees komt van onze eigen boerderij in Brabant. Mijn klanten weten dus waar het vlees vandaan komt alvorens zij het kalfsvlees kopen.

Wil je meer weten over het kalfsvlees of wil je botermals en puur kalfsvlees kopen? Ga dan naar de over ons pagina’s voor meer informatie, of naar de vleeswinkel waar je heerlijk kalfsvlees online kunt bestellen.

tournedos kopen
Heerlijke stukken kalfstournedos van 150 gram uit de webshop.