Kalfsschenkel gestoofd in tripel bier

Recept: Kalfsschenkel gestoofd in tripel bier

Auteur: Bart

Ingrediënten voor 4 personen

  • kalfsschenkel
  • 2 el. roomboter
  • 2 el. bloem
  • 2 el. zonnebloemolie 
  • 2 knoflookteentjes (fijngemalen)
  • 1 ui
  • 250 gram wortel
  • 250 gram knolselderij
  • 1 el. peterselie (fijngemalen) 
  • 1 takje of een el. verse oregano 
  • 2 el. tomatenpuree
  • 1 dl. kalfsbouillon 
  • 4 el. créme fraiche 
  • 1 flesje tripel bier 0,33 cl.

Bereidingswijze

Haal de kalfsschenkel minimaal een half uur voor het koken uit de koelkast, zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen. Bedek de kalfsschenkels in met peper en zout, bestuif ze hierna met bloem. Bak de kalfsschenkels hierna om-en-om in een mengsel roomboter en zonnebloemolie totdat het vlees mooi goudbruin kleurt. Draai het vuur lager. Hak de groentes fijn en voeg deze samen met de bouillon, een half flesje tripel bier en het takje oregano toe. Laat de mix minimaal een anderhalf op laag vuur stoven. Vervolgens verwijder de kalfsschenkel en het takje oregano uit de braadpan.  

Hierna pureer je het vocht samen met de groentes tot een gladde massa en voeg je de rest van het bier toe. Laat de mix goed inkoken en voeg dan de crème fraiche toe. Leg de kalfsschenkel terug in de saus en verwarm het kort. Kalfsschenkel en saus verdelen over de borden en garneer het gerecht met fijn gehakte peterselie. Een serveer tip is om de schenkels samen met pasta en gegrilde courgette te serveren. Drink hierbij een lekkere tripel (tripel Karmeliet is mijn persoonlijke favoriet).

Kalfsschenkel op een plank
Kalfsschenkel